Voor nieuwe ouders

Welkom bij groep 1. Graag willen wij informatie bij u onder de aandacht brengen. Deze informatie is aanvullend op de SchoolGids (te vinden op de website) en de School-Gids-Kalender. Wij hopen op een goed schooljaar voor ons allemaal!

 

Afscheid nemen

In de ochtend kunt u uw kind brengen tot de deur van de klas. De kinderen worden bij de klas opgevangen door de leerkracht. Om 08.30 gaat de deur van de klas dicht zodat de leerkracht kan starten met de les.  U wordt dan verzocht de school weer te verlaten.

Met het starten op de basisschool komen er enorm veel nieuwe indrukken op een kind af: de groep met nieuwe kinderen, de nieuwe juf, de andere omgeving, nieuwe regels en een nieuw dagritme. Uw kind krijgt heel wat te verwerken.

Over het algemeen vinden kinderen snel hun draai zodra vader en/of moeder weg zijn. Ook al gaat het afscheid nemen gepaard met wat traantjes of vasthouden.

Als u graag wilt weten hoe het met uw kind op school gaat, kunt u even bellen. Dan kijkt er iemand in de klas en laat u weten wat uw kind aan het doen is. Meestal zijn zij hun verdriet al snel vergeten en spelen zij met andere kinderen in de klas.

Heeft uw kind een lievelingsknuffel? Geef die dan gerust mee naar school.

Kinderen van 4 jaar zijn nog niet leerplichtig. Vijf volle dagen in de week naar school is in het begin vaak teveel van het goede. Het is  niet verstandig om uw kind oververmoeid naar school te sturen. Kies eventueel in overleg met de leerkracht voor een rustige opbouw.

Eten en drinken

Op school hebben de kinderen rond 10 uur een korte pauze. We eten dan een tussendoortje: Wilt u voor dat moment wat fruit, groente of een klein hapje zoals een gezonde koek meegeven? Rond 12.00 uur is het lunchpauze: wat brood en drinken is dan lekker en gezond. Probeert u zo veel mogelijk gezond eten mee te geven?

De leerkrachten stimuleren de kinderen om alles op te eten en te drinken. Wanneer er eten of drinken over is gaat het in de tas weer mee naar huis.

Op Onze Wereld proberen we de hoeveelheid drinkpakjes, blikjes en wegwerpflesjes te beperken. Drinkbekers en waterflesjes helpen hierbij!

Bewegingsonderwijs

Kleuters bewegen en spelen graag. Zij spelen op Onze Wereld dan ook geregeld buiten. Ook worden er in de speelzaal gymlessen gegeven met toestellen of met kleine materialen zoals ballen, hoepels, pittenzakken etc. Deze lessen worden door vakleerkrachten gegeven.

Kinderen in groep 1 hebben twee keer per week gym in onze speelzaal. Hier sporten de kinderen in gymkleren (apart broekje en hemd) en met gymschoenen.

Lekker slapen

Een uitgerust kind leert en speelt makkelijker dan een vermoeid kind. Laat uw kind daarom op tijd naar bed gaan, bijvoorbeeld tussen 19.00-20.00 uur. Een kind van 4-5 jaar heeft al gauw 10 uur slaap nodig!

Zelfstandigheid bevorderen

Het is fijn als uw kind zichzelf kan aan- en uitkleden en zelf zijn schoenen kan aandoen maar het is niet erg als het nog hulp nodig heeft met ritsen en knopen . Oefen dit thuis met hem/haar. Het beste werkt om het in stukjes te oefenen, bijvoorbeeld: ‘Ik help je met je broek en dan doe jij je T-shirt zelf aan.’ Met knoopjes wil een juf echt wel helpen maar wanneer een kind veel handelingen nog niet kan, raden we aan om rekening te houden met wat u uw kind aantrekt naar school: op de dagen dat er gym is, een broek en shirt die makkelijk aan- en uitgaan. Ook klittenbandschoenen zijn fijn zolang hij/zij het strikken nog niet beheerst.

Nog niet zindelijk?

We verwachten dat uw kind zindelijk is als op school gaat starten in groep 1. Dat er soms een ongelukje gebeurt is geen punt. Dit hoort bij jonge kinderen. We houden daar rekening mee.